Fokusointi – tie kehon kuunteluun

Fokusointi on meille luontainen, mutta usein unohdettu kehon kuuntelun tapa. Se avaa syvemmän yhteyden itseemme ja väylän kuulla sisäisiä suuntiamme ja kehomme viisautta. Kehon tuntujen kautta voimme saada kosketuksen esimerkiksi siihen, mikä tietyssä elämämme tilanteessa oikein tuntuu hiertävän. Tai siihen, miksi emme tunnu millään saavan aikaan jotakin, mitä kyllä ajattelemme haluavamme tehdä.

Kehon viisauden voi antaa vähitellen tulla näkyväksi, samoin kuin kamera tarkentaa puun lehtiin.

Kehomme elää mukana elämämme tilanteissa ja voi kertoa meille paljon, jos pysähdymme kuuntelemaan sitä. Esimerkkinä tästä voi olla kehollinen tuntu siitä, että on unohtanut jotain – vaikkei mieli tavoittaisi mitä. Tai ehkä tuttu tuoksu tai musiikkikappale herättää olon, jota on vaikea pukea sanoiksi, mutta johon tuntuu liittyvän paljon merkityksiä. Kun alkuun aavistuksenomaisen tunnun äärelle pysähtyy, se voi vähitellen hahmottua tarkemmin, siitä voi aueta näkyviin jotain enemmän. Kuin tarkentaisimme kameran fokusta.

Fokusointi on läsnäoloa sisäisen maailmamme äärellä antaen huomiota ja hyväksyvää kohtaamista sille meissä, joka sitä kaipaa. Annamme tilaa jollekin sisällämme tulla näkyviin, selkeytyä, ilmaista itseään – omaa tahtiaan ja omilla ehdoillaan. Kehon tuntujen tunnustelu avaa asioita tuoreesti, tavalla jota pelkän ajattelun tai tunteiden kautta ei helposti tavoita. Tilaa antava ja kiinnostunut läsnäolo oman sisäisen maailman äärellä, ilman yritystä muuttaa mitään, avaa mahdollisuuden asioille liikahdella eteenpäin omalla tavallaan.

Fokusoinnin on kehittänyt – tai voisi ehkä sanoa löytänyt – filosofi ja psykoterapeutti Eugene T. Gendlin (1926-2017). Fokusointi antaa tukea terapeuttiseen asioiden käsittelyyn ja se on nykyään monen kehoa painottavan terapiamuodon taustalla, myös Core Process -terapian, jota itse tarjoan.

Fokusointi on erityisen antoisaa toisen läsnäolon tukemana. Kun menetelmä tulee tutuksi, voi fokusointia harjoittaa vastavuoroisesti toisen fokusointia tuntevan kanssa, vaikka säännöllisestikin.

Fokusointi on läsnäolevaa kehon viisauden kuuntelua.

Omassa lähestymistavassani fokusointiin painottuu sisäisen suhteen rakentaminen (inner relationship, Ann Weiser Cornell). Olemme läsnä oman sisäisen maailmamme asioille jonkinlaisesta laajemmasta minästä käsin, kuunnellen niitä, kiinnostuneena ymmärtämään niitä. Sisällemme mahtuu usein monenlaista, ikään kuin monia eri osia, ja voimme kohdata läsnäolevasti kunkin niistä vuorollaan. Esimerkiksi jos yksi osa haluaisi saada minut lähtemään lenkille ja toinen vastustaa tätä, on yleensä hedelmällisintä aidosti kuunnella molempia puolia. Kun ne tulevat kuulluiksi ja aukeaa näkyviin, mistä niiden kannoissa on kyse, vastakkainasettelu myös usein ratkeaa jollain tavalla.


Fokusointiohjaus

Ohjattu fokusointitapaaminen on mahdollisuus tutkia fokusoinnin keinoin, mitä sisälläsi tapahtuu. Tuen sinua sisäisen maailmasi kuuntelussa ja sen kanssa läsnäolossa. Fokusoinnin avulla voit esimerkiksi kuulostella, mikä suunta sinua elämässäsi kutsuu, avata sellaista missä tunnet olevasi jotenkin jumissa, tai ihmetellä mistä jokin kehon tuntemus tai hankala olotila yrittää viestiä.

Ohjattu tapaaminen on myös hyvä tapa aloittaa tutustuminen fokusointiin ja vahvasti suosittelen ainakin yhtä tapaamista ennen fokusoinnin peruskurssille osallistumista. Myös kurssin käymisen jälkeen voi olla antoisaa fokusoida silloin tällöin ohjatustikin.

Fokusointiohjaus on osin erilaista kuin terapeuttinen tuki. Moni kokee luontevaksi fokusoida silmät kiinni, läsnä oman sisäisen maailmansa kanssa. Kannustan sinua sanoittamaan kokemustasi ja tuen sinua heijastavalla kuuntelulla ja ohjauksella. Minun läsnäoloni tukee sinun kykyäsi olla läsnä itsellesi. Fokusointi ei kuitenkaan varsinaisesti ole vuorovaikutusta minun kanssani – minun ei tarvitse tietää, mihin asiat liittyvät, eikä roolini ole kommentoida sitä, mitä sisältäsi nousee näkyviin.

Perushintani ohjatusta fokusointitapaamisesta on 75€ (sis. alv 25,5%). Tarvittaessa voit kysyä mahdollisuutta alempaan hintaan. Aikaa alku- ja loppujutteluineen on hyvä varata noin tunti. Voimme tavata Etu-Töölössä Helsingissä (Apollonkatu 11a, MindFaculty) tai netin välityksellä. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat sopia tapaamisesta tai kysyä lisää.


Fokusointikurssit

Jos haluat tutustua fokusointiin syvemmin ja oppia fokusoimaan itsenäisesti, esimerkiksi vastavuoroisesti fokusointia tuntevan parin kanssa, kannattaa tulla fokusointikurssille! Kursseilla löydetään vähitellen omaa tietä fokusoinnin maailmaan erilaisten pienten harjoitusten, pareittain fokusoinnin ja keskustelun kautta. Kurssin käymisen tukena on kirjallinen moniste. Olennainen osa oman fokusoinnin syvenemistä ovat myös fokusointiharjoitukset vaihtuvien parien kanssa kurssikertojen välillä.

Opetan fokusointikursseja sekä kasvokkain että netin välityksellä. Kurssiryhmät ovat melko pieniä, jotta on tilaa tutkia ja tukea kunkin omaa matkaa fokusoinnin maailmaan. Pysähdymme myös kohtaamaan lämpimästi sellaisen, mitä sukellus uuden omaksumiseen saattaa herättää – kuten mukaan hiipivät suorituspaineet tai epäilyn siitä, onko oman sisäisen maailman tunnuilla arvoa. Alkuun on usein mukana halua kiirehtiä asioita sisällä avautumaan näkyviin tai muuttumaan, ja myös tämän äärelle voimme pysähtyä. Vähitellen sekä fokusointi että toiselle kuuntelijana toimiminen voivat löytyä enemmän olemisesta kuin yrittämisestä käsin.

  • Fokusoinnin peruskurssi 1 tutustuttaa fokusointiin ja kuuntelemiseen, kun pari fokusoi. Ennen kurssin käymistä on hyvä tehdä ainakin yksi ohjattu fokusointitapaaminen kanssani.
  • Fokusoinnin peruskurssi 2 syventää sekä fokusoinnin että kuuntelemisen taitoja. Osallistumisen edellytyksenä on peruskurssin 1 käyminen.
  • Fokusoinnin jatkokurssit 3 & 4 syventävät osaamista edelleen. Mukaan tuodaan myös mahdollisuus tukea toisen fokusointia ohjauksen kautta.

Tulevia kurssejani

Fokusoinnin peruskurssi 1 (Kriittinen korkeakoulu, Helsinki)Ma 18:00-20:30 (20.1., 27.1., 3.2., 10.2. ja 24.2.2025)
Fokusoinnin peruskurssi 2 (Kriittinen korkeakoulu, Helsinki)Ma 18:00-20:30 (31.3., 7.4., 14.4., 28.4. ja 5.5.2025)

Ota yhteyttä jos jokin kursseistani kiinnostaa – myös jos olet kiinnostunut, mutta sopivaa kurssia ei tällä hetkellä ole tarjolla. Voin aikatauluttaa kursseja osin myös tarpeiden mukaan.

Tulevista kursseista kuulet kätevimmin Facebook-sivuni kautta tai sähköpostilistaltani, jolle voit liittyä tämän sivun alalaidasta.